De Alentejo, Portugal

Boven de Algarve ligt de dunbevolkte streek Alentejo met golvende vlakten met graan, wijnranken, olijfbomen en kurkeiken. De witte dorpjes, kastelen en vooral de rust en ruimt maken deze streek erg aantrekkelijk.

Langs de Spaanse grens is het rotsachtiger en vind u, hoog op de heuvels, prachtige slaperige kasteeldorpjes. Évora is de meest bekende stad met een middeleeuws centrum, kathedralen, kloosters en macabere kapellen met beenderen.

De Alentejo in Portugal heeft een aangenaam klimaat hoewel het in de zomer behoorlijk warm kan zijn. De vele stuwmeren en de azuurblauwe zee met zijn natuurlijke baaien zorgen voor verkoeling.
In het bovenste deel van het gebied gaan de grote vlakten over in rotsachtig terrein met versterkte dorpjes. Er grazen veel schapen en de grond is uitstekend geschikt voor wijnbouw. De beste wijnen van Portugal komen uit dit deel. Naast Évora zijn vele dorpen en steden de moeite van het bezoeken waard. Marvão en Monsaraz worden beschouwd als twee van de mooiste. Het zijn witte middeleeuwse gehuchten die spectaculair liggen en waar u even terug in de tijd stapt.

In het onderste gedeelte van de Alentejo vind u vooral kurkeiken en olijfbomen. In het voorjaar is de streek een zee van veldbloemen en in de zomer steken de gele zonnebloemen mooi af tegen de droge rode grond. Beja is één van de bekendste plaatsen, met Romeinse opgravingen in de buurt. Mértola is een spectaculair op de rotsen gebouwd kasteeldorp met keienstraatjes. Aan de westkust van de Alentejo liggen te midden van natuurgebieden kleine vissersdorpjes, badplaatsjes en prachtige stranden. Hier vind u ook Monte Vale Pereiro.

Gastronomie
De Alentejo is altijd al een streek geweest waar veel graan verbouwd werd. Op de eindeloze vlakten, tussen kurkeiken en olijfbomen, scharrelden ooit grote aantallen varkens rond. Brood, varkensvlees en olijfolie vormen dan ook de basis van één van de smaakvolste keukens van Portugal. De kruiden geven de Alentejaanse keuken een landelijk aroma. Soep is het belangrijkste gerecht en wordt zowel koud, als ‘gaspacho’, als warm gegeten. Brood is verplicht bij de ‘sopa de cacao’ (haaiensoep), de ‘sopa de bacalhau’ (stokvissoep) en de ‘sopa de tomate com linguica’(tomatensoep met worst). Brood wordt ook gebruikt voor de ‘migas’, een gerecht gemaakt van verkruimeld brood, dat met varkensvlees gegeten wordt, en voor de ‘ensopado de borrego’ (stoofschotel van lamsvlees) en de eenvoudige Alentejaanse broodpap, de ‘acorda alentejana’. In elk restaurant in Cercal, V.N.de Milfontes of Porto Covo kunt u deze lekkernijen proeven. Probeer ook eens een jachtschotel, eveneens een typisch Alentejaans culinair gerecht. Een waar genot! Van lekker eten genieten kunt u ook aan de kust, waar de vis en zeevruchten een bijzondere smaak hebben. Heeft u al eens iemand horen praten over de kwaliteit van de vis in het zuidwesten van de Alentejo? Nee, dan weet u niet wat u mist. Kaas en de zoete lekkernijen op basis van oude kloosterrecepten mag u evenmin missen.

klimaat
Het Middellandse-Zeeklimaat heeft invloed op de streek en zorgt voor warme zomers en droge, zachte winters. Bovendien staan de binnenlanden onder invloed van een warme, föhnachtige stroom vanuit Andalusie. In de zomer loopt de temperatuur op tot zo’n 30 graden, in de winter schommelt de gemiddelde temperatuur overdag tussen de 12 en 15 graden. Met een heerlijk winterzonnetje voelt het snel prettig aan. Dat maakt het klimaat dan ook een heerlijke plek om te overwinteren.

 

 

Share: