Vogelaars

VOGELSPOTTEN IN DE ALENTEJO

Voor de vogelaars onder u is er nogal wat te zien. De Alentejo is een paradijs voor vogelspotters. Het ligt ten noorden van de Algarve. Dé habitat van Grielen en Trappen. Een echte aanrader! Het gebied vormt een schril contrast met de Algarve en doet denken aan het landschap van de Extremadura: uitgestrekte glooiende vlakten met verspreide kurkeiken, extensieve landbouw of schraal grasland waar vooral schapen grazen. Het landschap doet soms denken aan de Spaanse dehesa, een kruising tussen de Afrikaanse savanne en een boomgaard. Alleen lopen hier nergens stieren rond en kun je overal vrij ronddolen. Vergis u echter niet, er zijn ook een aantal zeer uitdagende bergen die ook weer bijzondere vogels herbergen.

De mooiste tijden om te vogelen zijn natuurlijk het voor- en het najaar. Maar ook in de milde winter zijn er veel vogels te spotten!

In de omgeving van het landgoed zijn vele ooievaarsnesten, zelfs de zwarte ooievaar is in de directe omgeving gezien. Veel voorkomende vogels zijn de bijeneter, de hop, de kleine arend en de steenarend, de kuif koekoek, de klapekster en de roodkop klauwier, de putter en vele andere soorten. Georganiseerde wandelingen/vogelreizen van 5 tot 15 kilometer behoren tot de mogelijkheden en worden door toeristenbureaus in de omgeving georganiseerd.

Het grote stuwmeer Barragem de Campilhas ligt op niet meer dan een kilometer van ons landgoed en is één van de grootste stuwmeren in Portugal. Een gebied met een enorme biodiversiteit. Vooral tijdens de vogeltrek is een bezoek aan dit natuurgebied een belevenis. Voor vele vogelsoorten is het een overwintersplek. Er zijn ook broedpopulaties van Purperreiger, Steltkluut en Dwergstern. Er zijn meer dan 250 soorten vogels gezien in dit natuurgebied. Ook zomers kunnen er tegen de 100 soorten vogelsoorten op één dag worden gezien dankzij de verschillende habitats. Bossen van Kurkeiken en Dennen, heuvels, stranden, getijdengebieden, zoutvlakten, zoutmoerassen, zandduinen en rietvelden. Tijdens het broedseizoen kunnen er broed kolonies van verschillende reigersoorten worden bezocht. Kleine groepen worden regelmatig gezien.

Share: